Proză Arhiscurtă ( PA )

CONCURS „24 de ore” ( Călin Hera )*:

05-06: „DEBUT” ( 03.02.2010 )
Nu mai dormise bine de multe nopți. Medicii puneau insomnia ei pe seama transformărilor hormonale. Sigur, hormonii sunt de vină pentru toate necazurile de pe lumea asta! Privi pe fereastră. Era încă întuneric. Ceasul arăta cinci fix. Mai avea o oră până se sculau ai ei și trebuia să-i hrănească și să-i pregătească de plecare. Computerul îi făcea cu ochiul. Se așeză la birou și hoinări de la un blog la altul și așa descoperi PA-urile și mirările lui Călin Hera. Acum scria. Exact 500 de caractere. (2 puncte: 4/2)

13-14: „PRIMĂVARĂ ȘI PRIMĂVERI” ( 05.02.2010 )
Primăvara miroase cel mai bine la ora unu. Când ieși de la cursuri, sesiunea de iarnă s-a încheiat, prospețimea mustește din tine și de lângă tine, ghioceii de la băiatul iubit șoptesc vorbe de dor, iar inima-ți înfiorată visează multe alte primăveri cu alți ghiocei șoptitori. Primăvara miroase cel mai bine la ora unu. Când prospețimea mustește din chipul copilului care culege ghiocei: „pentru tine, bunico, pentru primăverile care vor mai veni!”, iar inima-ți înfiorată știe că nu mai sunt multe.
(1 punct: recuperare)

22-23: „APOCALIPSĂ” ( 04.02.2010 )
Era seară, târziu. Trecuse de zece. Lia se așeză comod, în fotoliul grena, admirând livingul spațios, din casa lor cea nouă. Deodată, dinspre fereastră, se auziră glasuri înspăimântate și pași grăbiți, sirenele ambulanțelor țiuiau asurzitor, iar mașinile de poliție frânau zgomotos, una după alta. Cineva îngăima despre trei OZN-uri, care aterizaseră în pădurea de la marginea satului. Se ridică precipitat, își trimise băiatul la culcare și închise televizorul. Nu-i plăceau scenariile apocaliptice. (2 puncte: 1/1)

01-02: „POVESTE DE IARNĂ ( 18.02.2010 )
Plutește ușor prin noaptea neagră: peste leagăne de copii, paturi de spital, iatacuri de îndrăgostiți. Se grăbește să ajungă la căsuța dărăpănată, din vârful dealului, unde văzuse la prânz, un copil alergând prin zăpadă. E frig. Din toată sărăcia, tatăl a încropit în vatră, un foc firav, care se stinge mereu. Întinde o aripă și flăcările țâșnesc împrăștiind căldură. Copilul tresare speriat:
– Tată, un înger ne-a aprins focul!
– Măi, voinice, culcă-te la loc, ai visat!
Și îngerul pleacă mai departe.
(6 puncte: 6/3 – loc 3)

* ( pentru cei care vor să știe ce înseamnă „24 de ore”, recomand o vizită aici )

CONCURS „Cinci săptămâni în PAlon” ( Călin Hera )*:

( ceva special ): „BĂTRÂNĂ ȘI OBOSITĂ” ( 22.11.2010 )
Era tânără, exuberantă și deșteaptă. Terminase facultatea de câțiva ani, găsise un job foarte bun și-și făcuse nenumărate proiecte profesionale și planuri de viață. Era nelipsită de la petreceri și avea întotdeauna un sfat bun de dat, atunci când cineva îi cerea. Călătorise prin multe colțuri ale lumii și cunoscuse tot felul de oameni interesanți. Era iubită, admirată și înconjurată de prieteni. Cu toate astea, nu înțelegea de ce, seara, când se pregătea de culcare, se simțea bătrână și obosită…
(hors concours)

* ( pentru cei care vor să știe ce înseamnă „Cinci săptămâni în PAlon”, recomand o vizită aici )

CONCURS „PAfoto” ( Călin Hera )*:

( A venit PArza ): „CERCUL SE ÎNCHIDE” ( 03.06.2011 )
Zăcea în pat de luni de zile. Începuse cu niște analize de rutină și ajunsese la chimioterapie, la cărucior, iar acum… Orizontul i se îngustase și se reducea la chipul iubitor al soției și al copiilor care îl vizitau săptămânal și, mai nou, la barza aciuită în balcon, pe care o zărea prin colțul de geam de lângă pat. Privind-o, își recăpăta simțul umorului și speranța și se gândea cum se închide cercul: barza l-a însoțit la venire, barza îl însoțește la plecare… nu înseamnă asta, un nou început? (16 puncte: 12/5; 1/500 – loc 1)

( A venit PArza ): „CEVA PUTRED LA MIJLOC” ( 03.06.2011 )
În fiecare primăvară, barza Mathilda își începea periplul. Trebuia să ducă bebelușii vii și nevătămați la destinație, după un program riguros, bine pus la punct. Fiind organizată și conștiincioasă, treaba îi mergea strună!… Până zilele trecute, când a transportat alt bebeluș frumos, într-un apartament sărăcăcios, din București, unde mai erau trei copii, iar părinții l-au îmbrățișat fericiți… Mathilda era sigură că-i ceva putred la mijloc: cine se mai bucură astăzi, că are încă o gură de hrănit?… (1 punct: 1/500)

* ( pentru cei care vor să știe ce înseamnă „PAfoto”, recomand o vizită aici )

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s